darzeniMūsu dzīve ir stipri izmainījusies, salīdzinot ar mūsu senčiem, kuri dzīvoja šai pašā ģeogrāfiskajā rajonā. Īpaši kaitīgi ir piesārņots ūdens un gaiss; konservanti un krāsvielas pārtikā, sadzīves ķīmijā u.c. Visi kaitīgie faktori izsauc brīvo radikāļu vai var arī teikt  – kaitīgo reaktīvo daļiņu veidošanos. Organismā šīs īpašās daļiņas ir mūsu aizsargsistēmas – imūnsistēmas daļa un šūnu vielu maiņas gala produkts.

Dažādi kaitīgie faktori un ieradumi (smēķēšana, alkohols, medikamenti, ķīmikālijas, piesārņojums, kaitīgi darba apstākļi, stress, nepariezi sabalansēts uzturs, pārāk intensīvs saules starojums u.c.) var izsaukt šo molekulu veidošanos daudz lielākā skaitā kā nepieciešams, bet viss, kas ir par daudz ir par sliktu, tādēļ liekās molekulas jāneitralizē.

Lai cīnītos ar nelabvēlīgo faktoru ietekmi ir jālieto antioksidanti, tās ir vielas, kas neitralizē šīs nevajadzīgās daļiņas, kuras mums organismā darbojas kaitīgi – inaktivē fermentus, oksidē lipīdus, bojā šūnu ģenētikso  materiālu (DNS). Šie procesi ir  ļoti svarīgi pie  sirds-asinsvadu slimību, vēža, diabēta, vairogdziedzera, locītavu slimību veidošanos un būtiska nozīme pie novecošanās procesiem.

Daudzām uzturvielām piemīt antioksidantu īpašības:

Uzturvielās esošie antioksidanti ir to saturošie vitamīni – C, E, B-karotīns; minerālvielas – selēns, cinks, varš; kā arī augu sastāvdaļas, kuras satur flavanoīdus un polifenolus.
C – vitamīnu satur augu valsts produkti. Īpaši daudz šī vitamīna ir smiltsērkšķos, kivi, mežrozīšu augļos, papaijā, citrusos, upenēs u.c.
E- vitamīns, jeb tokoferols. Tas atrodas praktiski visos uzturproduktos – sevišķi daudz – augu eļļā, kviešu dīgstos, graudaugos, riekstos, smiltsērkšķu eļļā.
B- karotīnu u.c. karotanoīdus satur zaļie, oranžie dāzreņi (burkāni, paprika)
Vēl pie antioksidantiem pieder arī minerālvielas – varš, cinks, selēns. Augu sastāvdaļa ir izoflavanoīds – soja, tēja, sarkanvīns, sīpols, āboli ir šo vielu avots, savukārt polifenolus satur ārstnieciskie augi – timiāns, raudene, katehīnus – zaļā tēja.

No dzīvnieku izcelsmes antioksidantiem ļoti svarīgs ir koenzīms (CoQ 10), kas ir zivīs, jūras veltēs, gaļā (īpaši iekšējos orgānos). Antioksidantu efektivitāti uzlabo antioksidantu maisījumi, tādēļ ir izstrādāti īpaši preparāti, kuri satur vairākas šīs vērtīgās vielas.

It kā cilvēkam, kurš lieto pilnvērtīgu visu šo vielu saturošu uzturu, nebūtu nepieciešami papildus antioksidanti, taču sakarā ar kaitīgo faktoru ietekmi uz mūsu veselību un pastiprinātu brīvo radikāļu nonākšanu mūsu organismā mums rodas nepieciešamība papildus uzņemt antioksidantus, lai neitralizētu mūsu organismā kaitīgās molekulas.

Pēdējā laikā bieži novērots daudzas imūnsistēmas saslimšanas (reimatoīdais artrīts, autoimūns tireoidīts, cukura diabēts, miokardīts u.c.) Šīs slimības arī agrāk bija, bet to skaits bija ievērojami mazāks nekā tagad. Mūsu akna ir ļoti svarīgs orgāns mūsu organismā, ko antioksidanti aizsargā no brīvo radikāļu iznīcinošas iedarbības un, ja akna pietiekami nefunkcionē mūsu organisms tiek pakļauts intoksikācijai (saindēšanai) un rezultātā saslimst. Antioksidanti aizsargā aknu no brīvo radikāļu iznīcinošas iedarbības.

Ja mēs vēlamies būt ilgi veseli, skaisti, neslimot un tik ātri nenovecot, tad ieteicams papildināt mūsu pārtiku ar bioloģiski aktīvām vielām (uztura bagātinātājiem), kas satur mums tik ļoti nepieciešamos antioksidantus.